BARST Architecten

MONUMENTALE T-BOERDERIJ BETUWE

BARST neemt een voormalige kloosterboerderij uit 1876 onderhanden die in het verleden gesplitst is in 2 eenheden. Nadat BARST eerder al het linkergedeelte aanpakte, wordt nu de woning van de bewoners rechts gerenoveerd en verbouwd. Het zwaartepunt van de opgave vormt de ‘bijschuur’ die in functionele zin een onderdeel van het wonen vormt. De aanleiding voor de opgave is tweeërlei: de schuur verkeert – behoudens de voorgevel – in een matige staat en tegelijkertijd is er de wens om de indeling op de schop te gooien.
Het resultaat van de bouwkundige opgave is een geheel nieuw casco met een ongewijzigde verschijningsvorm en detaillering en daarbinnen enkele lichte gevelwijzigingen. Het resultaat van de ontwerppuzzel is een ware metamorfose: de naar binnen gekeerde schakeling van ruimtes wordt opgeschoond en legt het schuur-dna weer bloot. De heldere nieuwe indeling zorgt niet alleen voor een logische hiërarchie van de ruimtes onderling maar koppelt de verblijfsruimten bovendien met alle zijden van de tuin. Onder de kap vormt de dubbel hoge woonkeuken samen met de en suite ‘leef-deel’ het nieuwe hart van bijschuur.

In januari 2014 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen.
De (ver-)bouwwerkzaamheden staan gepland voor 2014.

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.