BARST Architecten

Villa Badhuisweg

BARST is als architect van A tot Z betrokken bij de werkzaamheden die plaatsvinden aan een villa aan de Badhuisweg tussen Den Haag en Scheveningen. Het huis uit 1905 is gelegen in de kleinschalige wijk Wittebrug en maakt onderdeel beschermd stadsgezicht. Het pand was de afgelopen decennia eigendom van de (oost-)Duitse Ambassade. Voor de huidige eigenaar transformeert BARST de kantoorvilla naar zijn oorspronkelijke functie: wonen.

De gehele woning wordt van onder tot boven aangepakt: van kelder tot zolder wordt de woning gerenoveerd. Bij de grootschalige verbouwwerkzaamheden gaan het in oude glorie glorie herstellen van de belangrijkste verblijfsruimtes, hal en trappenhuis hand in hand met het aanpassen van het huis naar de hedendaagse normen. Een comfortabel installatiesysteem wordt zorgvuldig ingepast en het huis wordt grotendeels voorzien van een thermische schil.

Bijzondere aandacht kreeg de kap: de indrukwekkende spantconstructie wordt met het verwijderen van een wirwar aan binnenwanden en plafonds blootgelegd. Het resultaat is een representatieve zolderverdieping met een centrale hal waar de vertrekken op een heldere manier omheen liggen. Verder wijzigt de wat gesloten keuken naar een royale woonkeuken met veel daglicht, die overloopt in de ook aan de tuinkant gelegen family room.

De gevels en de gemetselde tuinmuur worden geheel gereinigd en opnieuw gevoegd waardoor het metselwerk zijn karakter weer terugkrijgt. In de kozijnen wordt een deel van het bestaand glas-in-lood opgenomen in nieuw glas. Daarnaast wordt op sommige plekken het verdwenen glas-in-lood teruggebracht. De witte draaiende delen worden blauw-zwart gemaakt. In de keuken vervangt een dubbele deur het raamkozijn om de relatie met de tuin te versterken.

Achterin de tuin verrijst een nieuw bijgebouw: een halfopen veranda op de avondzon. Vanuit de veranda met haard en daklicht kijkt men zowel uit de tuin als naar het huis. Op deze beschutte, comfortabele plek is de ligging van het huis – aan een hoog duin en tegenover de Scheveningse Bosjes – optimaal voelbaar. Aan de achterzijde blijkt het gebouw óók een garage te zijn, waarin de auto vanaf een informele weg slim uit het zicht geparkeerd wordt.

BARST is verantwoordelijk voor ontwerp, vergunning, de aanbestedingen en voert de directie. In de zomer van 2016 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen. De bouw is gestart in september 2016 en wordt uitgevoerd door twee samenwerkende bouwfirma’s uit Den Haag. Constructief advies: Buro Broersma uit Den Haag.

Opgeleverd: juni 2017 – foto’s van het opgeleverde gebouw volgen….

 

 

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.