BARST Architecten

Interieur

Villa Essenlaan

Aan de Essenlaan in Kralingen Rotterdam is een vrijstaande jaren ’50 villa hoogwaardig gerenoveerd. De opdrachtgevers hadden hergebruik en zo circulair mogelijk bouwen hoog in het vaandel. Tegelijkertijd is het hele woonprogramma van de bestaande, hokkerige indeling op zijn kop gegaan. Doelstelling was alle ruimtes in de villa te betrekken bij de woonbeleving, alle verdiepingen inclusief de zolder zijn hiervoor onder handen genomen. De hoogingrepen hiervoor waren; het ‘lossnijden’ van hoofdgebouw – bijgebouw door middel van een lichtstraat incisie. Haaks hierop is een spectaculaire trappenpartij gemaakt die alle verdiepingen visueel met elkaar verbindt. De woonkamer werd geheel verlaagd tot het niveau van de tuin. Bouwafval werd op verschillende plekken hergebruikt. Zo werden constructieve vloerdelen op andere plekken opnieuw gebruikt, en oude stalen buitenkozijnen kregen een nieuwe herbestemming in het interieur. De constructie van de trappen zijn zelfs helemaal opgebouwd uit de oude plafondrachels die uit het pand kwamen.

Bij dit project werkte BARST architecten samen met interieurontwerper Gijs van Gemerden. Het bouwkundige deel van het project is uitgevoerd door BIK bouw

Cafetaria bij Kampeerterrein Stortemelk

De snackbar aan de achterzijde van de Bolder op Kampeerterrein Stortemelk is in 2017 volledig vernieuwd. De kenmerkende ‘Bolderluifel’ is weer in ere hersteld en in een nieuw jasje gestoken, naar het oorspronkelijk plan van architect Gerard Schouten. In plaats van een donkere en weggestopt hoekje dat het oude cafetaria was, kan nu bij mooi weer de complete buitengevel open worden gezet. De treinzitjes uitgevoerd in rubberhouten delen zijn geplaatst langs een duinkom, vanaf nu is er overal mooi zicht op het omliggende landschap. De uitbreiding is gebouwd door middel van het zogenaamde CLT systeem, cross laminated timber. De constructieve houten wanden zijn en plafonds zijn hiermee gelijk de eindafwerking. In combinatie met de frisse groene tegeltjes in er een aangename sfeer ontstaan voor het nuttigen van een frietje.

Woonboot Gordelpad

Aan het Gordelpad te Rotterdam is in 2018 een nieuwe woonboot gebouwd. De opdrachtgevers wilden een ontwerp dat voorzag in veel daglicht, maar waarbij ook de nodige privacy werd gewaarborgd. Dit resulteerde in een ontwerp dat waarbij de grote woonkeuken centrum is van het ontwerp, met veel zicht op de waterpartij door middel van een grote glaspui. De woonkamer en werkkamer zijn hoger gelegen door middel van het split level principe, en liggen hierdoor meer privé. De slaapkamers bevinden zich in de drijfbak. Verkeersruimtes zijn onderdeel geworden van de hele woonbeleving. De boot is hoogwaardig geïsoleerd, heeft kozijnen met triple beglazig, en is voorzien van een waterpomp die warmte onttrekt uit het water. In combinatie met de zonnepanelen op het dak is de boot hiermee praktisch energieneutraal.

Boshuisjes Vlieland fase 2

In 2019 werden er 6 nieuwe boshuisjes opgeleverd voor Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. BARST architecten ontwierp het huisje ‘Solo’.

Bij dit huisje is er opnieuw gezocht naar een stoere, fiere vorm, een kleine landmark. Het huisje schiet aan de voorzijde de hoogte in, maar heeft een zeer compacte footprint waardoor het huisje zo min mogelijk ruimte in het bos inneemt. Aan de achterzijde is het ontwerp smal en gesloten, aan de voorzijde, waar ook het terras is gesitueerd, gaat de buitenvorm van het huisje over in een grote luifel waar een erkertje onder zit met veel glas. Deze erker geeft veel licht en zicht op het bos vanuit de woonkamer, maar door middel van de kleine vide erachter en de hoofdslaapkamer wordt ook het bos op de verdieping volop ervaren. De kapvorm kan de associatie oproepen met de eveneens stoere ‘de waard’ tenten op het kampeerterrein, een knipoog naar de camping.
De huisjes zijn grotendeels geprefabriceerd in de loods van de aannemer, KVG houtbouw, inclusief gevelbekleding en houten kozijnen. Vanuit de werf in Koudekerk a/d Rijn zijn de huisjes per binnenvaartschip naar Vlieland gevaren, waar ze in een zeer kort tijdsbestek zijn gemonteerd.

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.