BARST Architecten

Nieuwbouw

Cafetaria bij Kampeerterrein Stortemelk

De snackbar aan de achterzijde van de Bolder op Kampeerterrein Stortemelk is in 2017 volledig vernieuwd. De kenmerkende ‘Bolderluifel’ is weer in ere hersteld en in een nieuw jasje gestoken, naar het oorspronkelijk plan van architect Gerard Schouten. In plaats van een donkere en weggestopt hoekje dat het oude cafetaria was, kan nu bij mooi weer de complete buitengevel open worden gezet. De treinzitjes uitgevoerd in rubberhouten delen zijn geplaatst langs een duinkom, vanaf nu is er overal mooi zicht op het omliggende landschap. De uitbreiding is gebouwd door middel van het zogenaamde CLT systeem, cross laminated timber. De constructieve houten wanden zijn en plafonds zijn hiermee gelijk de eindafwerking. In combinatie met de frisse groene tegeltjes in er een aangename sfeer ontstaan voor het nuttigen van een frietje.

Woonboot Gordelpad

Aan het Gordelpad te Rotterdam is in 2018 een nieuwe woonboot gebouwd. De opdrachtgevers wilden een ontwerp dat voorzag in veel daglicht, maar waarbij ook de nodige privacy werd gewaarborgd. Dit resulteerde in een ontwerp dat waarbij de grote woonkeuken centrum is van het ontwerp, met veel zicht op de waterpartij door middel van een grote glaspui. De woonkamer en werkkamer zijn hoger gelegen door middel van het split level principe, en liggen hierdoor meer privé. De slaapkamers bevinden zich in de drijfbak. Verkeersruimtes zijn onderdeel geworden van de hele woonbeleving. De boot is hoogwaardig geïsoleerd, heeft kozijnen met triple beglazig, en is voorzien van een waterpomp die warmte onttrekt uit het water. In combinatie met de zonnepanelen op het dak is de boot hiermee praktisch energieneutraal.

Boshuisjes Vlieland fase 2

In 2019 werden er 6 nieuwe boshuisjes opgeleverd voor Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. BARST architecten ontwierp het huisje ‘Solo’.

Bij dit huisje is er opnieuw gezocht naar een stoere, fiere vorm, een kleine landmark. Het huisje schiet aan de voorzijde de hoogte in, maar heeft een zeer compacte footprint waardoor het huisje zo min mogelijk ruimte in het bos inneemt. Aan de achterzijde is het ontwerp smal en gesloten, aan de voorzijde, waar ook het terras is gesitueerd, gaat de buitenvorm van het huisje over in een grote luifel waar een erkertje onder zit met veel glas. Deze erker geeft veel licht en zicht op het bos vanuit de woonkamer, maar door middel van de kleine vide erachter en de hoofdslaapkamer wordt ook het bos op de verdieping volop ervaren. De kapvorm kan de associatie oproepen met de eveneens stoere ‘de waard’ tenten op het kampeerterrein, een knipoog naar de camping.
De huisjes zijn grotendeels geprefabriceerd in de loods van de aannemer, KVG houtbouw, inclusief gevelbekleding en houten kozijnen. Vanuit de werf in Koudekerk a/d Rijn zijn de huisjes per binnenvaartschip naar Vlieland gevaren, waar ze in een zeer kort tijdsbestek zijn gemonteerd.

Boshuisjes Vlieland fase 1

Verscholen in het bos langs kampeerterrein Stortemelk en vlakbij het Noordzeestrand staan twaalf prachtige houten boshuisjes. Deze specifiek voor dit bos ontworpen en sfeervol ingerichte vakantiehuisjes – in vier unieke ontwerpen – zijn relatief klein, maar voorzien van alle comfort en geschikt voor de verhuur gedurende het hele jaar. Alle modellen hebben een ruim terras, voorzien van een stoere tafel met banken gemaakt van hout uit de Nederlandse bossen.
De boshuisjes zijn duurzaam gebouwd. Ze hebben een goed geïsoleerde schil en in de winter worden ze verwarmd door middel van een pelletkachel. Een doorstroomboiler verzorgt het warm tapwater en voor het spoelen van de toiletten wordt duinwater gebruikt. Het resultaat: het project is gasloos én vrij van pv-panelen.

De boshuisjes zijn opgeleverd in juni 2017. Toen vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van Staatbosbeheer, gemeente, campingbestuur en eilandbewoners.

BARST architecten werkte samen met Atelier Boekhout. Elk bureau ontwierp twee huisjes – inclusief het volledige interieur. Type Woodrock en het Beukennootje zijn van BARST architecten. De huisjes zijn gebouwd door Kramer’s Bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga.

Een deel van de hier getoonde foto’s zijn, in opdracht van Stichting Rekreatiebelangen Vlieland, gemaakt door fotograaf Jan Willem Bullee.

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.