BARST Architecten

BARST Architecten

Renovatie en Verbouwing

Villa Essenlaan

Aan de Essenlaan in Kralingen Rotterdam is een vrijstaande jaren ’50 villa hoogwaardig gerenoveerd. De opdrachtgevers hadden hergebruik en zo circulair mogelijk bouwen hoog in het vaandel. Tegelijkertijd is het hele woonprogramma van de bestaande, hokkerige indeling op zijn kop gegaan. Doelstelling was alle ruimtes in de villa te betrekken bij de woonbeleving, alle verdiepingen inclusief de zolder zijn hiervoor onder handen genomen. De hoogingrepen hiervoor waren; het ‘lossnijden’ van hoofdgebouw – bijgebouw door middel van een lichtstraat incisie. Haaks hierop is een spectaculaire trappenpartij gemaakt die alle verdiepingen visueel met elkaar verbindt. De woonkamer werd geheel verlaagd tot het niveau van de tuin. Bouwafval werd op verschillende plekken hergebruikt. Zo werden constructieve vloerdelen op andere plekken opnieuw gebruikt, en oude stalen buitenkozijnen kregen een nieuwe herbestemming in het interieur. De constructie van de trappen zijn zelfs helemaal opgebouwd uit de oude plafondrachels die uit het pand kwamen.

Bij dit project werkte BARST architecten samen met interieurontwerper Gijs van Gemerden. Het bouwkundige deel van het project is uitgevoerd door BIK bouw

Cafetaria bij Kampeerterrein Stortemelk

De snackbar aan de achterzijde van de Bolder op Kampeerterrein Stortemelk is in 2017 volledig vernieuwd. De kenmerkende ‘Bolderluifel’ is weer in ere hersteld en in een nieuw jasje gestoken, naar het oorspronkelijk plan van architect Gerard Schouten. In plaats van een donkere en weggestopt hoekje dat het oude cafetaria was, kan nu bij mooi weer de complete buitengevel open worden gezet. De treinzitjes uitgevoerd in rubberhouten delen zijn geplaatst langs een duinkom, vanaf nu is er overal mooi zicht op het omliggende landschap. De uitbreiding is gebouwd door middel van het zogenaamde CLT systeem, cross laminated timber. De constructieve houten wanden zijn en plafonds zijn hiermee gelijk de eindafwerking. In combinatie met de frisse groene tegeltjes in er een aangename sfeer ontstaan voor het nuttigen van een frietje.

Villa Badhuisweg

BARST is als architect van A tot Z betrokken bij de werkzaamheden die plaatsvinden aan een villa aan de Badhuisweg tussen Den Haag en Scheveningen. Het huis uit 1905 is gelegen in de kleinschalige wijk Wittebrug en maakt onderdeel beschermd stadsgezicht. Het pand was de afgelopen decennia eigendom van de (oost-)Duitse Ambassade. Voor de huidige eigenaar transformeert BARST de kantoorvilla naar zijn oorspronkelijke functie: wonen.

De gehele woning wordt van onder tot boven aangepakt: van kelder tot zolder wordt de woning gerenoveerd. Bij de grootschalige verbouwwerkzaamheden gaan het in oude glorie glorie herstellen van de belangrijkste verblijfsruimtes, hal en trappenhuis hand in hand met het aanpassen van het huis naar de hedendaagse normen. Een comfortabel installatiesysteem wordt zorgvuldig ingepast en het huis wordt grotendeels voorzien van een thermische schil.

Bijzondere aandacht kreeg de kap: de indrukwekkende spantconstructie wordt met het verwijderen van een wirwar aan binnenwanden en plafonds blootgelegd. Het resultaat is een representatieve zolderverdieping met een centrale hal waar de vertrekken op een heldere manier omheen liggen. Verder wijzigt de wat gesloten keuken naar een royale woonkeuken met veel daglicht, die overloopt in de ook aan de tuinkant gelegen family room.

De gevels en de gemetselde tuinmuur worden geheel gereinigd en opnieuw gevoegd waardoor het metselwerk zijn karakter weer terugkrijgt. In de kozijnen wordt een deel van het bestaand glas-in-lood opgenomen in nieuw glas. Daarnaast wordt op sommige plekken het verdwenen glas-in-lood teruggebracht. De witte draaiende delen worden blauw-zwart gemaakt. In de keuken vervangt een dubbele deur het raamkozijn om de relatie met de tuin te versterken.

Achterin de tuin verrijst een nieuw bijgebouw: een halfopen veranda op de avondzon. Vanuit de veranda met haard en daklicht kijkt men zowel uit de tuin als naar het huis. Op deze beschutte, comfortabele plek is de ligging van het huis – aan een hoog duin en tegenover de Scheveningse Bosjes – optimaal voelbaar. Aan de achterzijde blijkt het gebouw óók een garage te zijn, waarin de auto vanaf een informele weg slim uit het zicht geparkeerd wordt.

BARST is verantwoordelijk voor ontwerp, vergunning, de aanbestedingen en voert de directie. In de zomer van 2016 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen. De bouw is gestart in september 2016 en wordt uitgevoerd door twee samenwerkende bouwfirma’s uit Den Haag. Constructief advies: Buro Broersma uit Den Haag.

Opgeleverd: juni 2017 – foto’s van het opgeleverde gebouw volgen….

 

 

Statenlaan Den Haag

BARST is als architect van A tot Z betrokken bij de verbouw en restauratie van het interieur van een woning aan de Statenlaan in het Haagse Statenkwartier. Het herenhuis aan de Statenlaan maakt onderdeel uit van een reeks woningen dat als ensemble de status van gemeentelijk monument bezit. Tevens is het gelegen in beschermd stadsgezicht. De woningen zijn van de hand van de architect Nicolaas Molenaar, leerling van Pierre Cuijpers.
De gehele woning wordt van onder tot boven aangepakt: de provisiekelder wordt uitgebreid met een extra ruimte onder de serre, het trappenhuis wordt in oude glorie hersteld, de beide kamers en suite op parterre en verdieping worden gerestaureerd en de 2e verdieping wordt gerenoveerd. BARST is verantwoordelijk voor ontwerp, vergunning, de aanbestedingen en voert de directie.

In november 2014 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen en zijn de werkzaamheden gestart.
De kelder wordt uitgevoerd door de Haagse firma Hoogendoorn Bouw.
Begane grond en verdiepingen worden uitgevoerd door de Haagse firma L. Mosselman & Zn.
Constructief advies: Buro Broersma, Den Haag.

 

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.