BARST Architecten

Renovatie en Verbouwing

Villa Badhuisweg

BARST is als architect van A tot Z betrokken bij de werkzaamheden die plaatsvinden aan een villa aan de Badhuisweg tussen Den Haag en Scheveningen. Het huis uit 1905 is gelegen in de kleinschalige wijk Wittebrug en maakt onderdeel beschermd stadsgezicht. Het pand was de afgelopen decennia eigendom van de (oost-)Duitse Ambassade. Voor de huidige eigenaar transformeert BARST de kantoorvilla naar zijn oorspronkelijke functie: wonen.

De gehele woning wordt van onder tot boven aangepakt: van kelder tot zolder wordt de woning gerenoveerd. Bij de grootschalige verbouwwerkzaamheden gaan het in oude glorie glorie herstellen van de belangrijkste verblijfsruimtes, hal en trappenhuis hand in hand met het aanpassen van het huis naar de hedendaagse normen. Een comfortabel installatiesysteem wordt zorgvuldig ingepast en het huis wordt grotendeels voorzien van een thermische schil.

Bijzondere aandacht kreeg de kap: de indrukwekkende spantconstructie wordt met het verwijderen van een wirwar aan binnenwanden en plafonds blootgelegd. Het resultaat is een representatieve zolderverdieping met een centrale hal waar de vertrekken op een heldere manier omheen liggen. Verder wijzigt de wat gesloten keuken naar een royale woonkeuken met veel daglicht, die overloopt in de ook aan de tuinkant gelegen family room.

De gevels en de gemetselde tuinmuur worden geheel gereinigd en opnieuw gevoegd waardoor het metselwerk zijn karakter weer terugkrijgt. In de kozijnen wordt een deel van het bestaand glas-in-lood opgenomen in nieuw glas. Daarnaast wordt op sommige plekken het verdwenen glas-in-lood teruggebracht. De witte draaiende delen worden blauw-zwart gemaakt. In de keuken vervangt een dubbele deur het raamkozijn om de relatie met de tuin te versterken.

Achterin de tuin verrijst een nieuw bijgebouw: een halfopen veranda op de avondzon. Vanuit de veranda met haard en daklicht kijkt men zowel uit de tuin als naar het huis. Op deze beschutte, comfortabele plek is de ligging van het huis – aan een hoog duin en tegenover de Scheveningse Bosjes – optimaal voelbaar. Aan de achterzijde blijkt het gebouw óók een garage te zijn, waarin de auto vanaf een informele weg slim uit het zicht geparkeerd wordt.

BARST is verantwoordelijk voor ontwerp, vergunning, de aanbestedingen en voert de directie. In de zomer van 2016 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen. De bouw is gestart in september 2016 en wordt uitgevoerd door twee samenwerkende bouwfirma’s uit Den Haag. Constructief advies: Buro Broersma uit Den Haag.

Opgeleverd: juni 2017 – foto’s van het opgeleverde gebouw volgen….

 

 

Statenlaan Den Haag

BARST is als architect van A tot Z betrokken bij de verbouw en restauratie van het interieur van een woning aan de Statenlaan in het Haagse Statenkwartier. Het herenhuis aan de Statenlaan maakt onderdeel uit van een reeks woningen dat als ensemble de status van gemeentelijk monument bezit. Tevens is het gelegen in beschermd stadsgezicht. De woningen zijn van de hand van de architect Nicolaas Molenaar, leerling van Pierre Cuijpers.
De gehele woning wordt van onder tot boven aangepakt: de provisiekelder wordt uitgebreid met een extra ruimte onder de serre, het trappenhuis wordt in oude glorie hersteld, de beide kamers en suite op parterre en verdieping worden gerestaureerd en de 2e verdieping wordt gerenoveerd. BARST is verantwoordelijk voor ontwerp, vergunning, de aanbestedingen en voert de directie.

In november 2014 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen en zijn de werkzaamheden gestart.
De kelder wordt uitgevoerd door de Haagse firma Hoogendoorn Bouw.
Begane grond en verdiepingen worden uitgevoerd door de Haagse firma L. Mosselman & Zn.
Constructief advies: Buro Broersma, Den Haag.

 

Huis Burgh-Haamstede

De traditioneel gebouwde woning uit 1929 heeft in de jaren 60 en 70 een aantal uit- en verbouwingen ondergaan. Deze ingrepen hebben het ‘archetypische’ huis verrommeld en minder herkenbaar gemaakt. De ingrepen aan de buitenzijde zijn erop gericht het geheel een meer coherente uitstraling te geven, aansluitend bij die het oorspronkelijke karakter.
De bestaande uitbouwen maken plaats voor een tuitgevel aan de voorzijde, een nieuwe uitbouw met dwarskap aan de achterzijde en een veranda aan de rechterzijde. De begane grond is helder opgezet rondom een centrale as tussen de informele overdekte entree aan de achterzijde en de tuitgevel aan de voorkant. De twee nieuwe overdekte buitenruimtes versterken nog eens de gewenste vervlechting van interieur en exterieur.

Sinds november is de grootschalige verbouw in uitvoering. Hoofdaannemer is de firma Bijkerk uit Burgh-Heemstede.

MONUMENTALE T-BOERDERIJ BETUWE

BARST neemt een voormalige kloosterboerderij uit 1876 onderhanden die in het verleden gesplitst is in 2 eenheden. Nadat BARST eerder al het linkergedeelte aanpakte, wordt nu de woning van de bewoners rechts gerenoveerd en verbouwd. Het zwaartepunt van de opgave vormt de ‘bijschuur’ die in functionele zin een onderdeel van het wonen vormt. De aanleiding voor de opgave is tweeërlei: de schuur verkeert – behoudens de voorgevel – in een matige staat en tegelijkertijd is er de wens om de indeling op de schop te gooien.
Het resultaat van de bouwkundige opgave is een geheel nieuw casco met een ongewijzigde verschijningsvorm en detaillering en daarbinnen enkele lichte gevelwijzigingen. Het resultaat van de ontwerppuzzel is een ware metamorfose: de naar binnen gekeerde schakeling van ruimtes wordt opgeschoond en legt het schuur-dna weer bloot. De heldere nieuwe indeling zorgt niet alleen voor een logische hiërarchie van de ruimtes onderling maar koppelt de verblijfsruimten bovendien met alle zijden van de tuin. Onder de kap vormt de dubbel hoge woonkeuken samen met de en suite ‘leef-deel’ het nieuwe hart van bijschuur.

In januari 2014 zijn de gemeentelijke goedkeuringen verkregen.
De (ver-)bouwwerkzaamheden staan gepland voor 2014.

Copyright © 2015 Barst Architecten. All rights reserved.